İş Elbiselerinde Teknik Tekstil Kullanımı
Tekstil üretiminin birçok alt kolu bulunmaktadır ve teknik tekstil bunlardan biridir. Endüstriyel üretimden savunma sanayine kadar oldukça geniş bir alandaki tekstil üretimini kapsayan bu kategori, nanoteknoloji gibi gelişmiş teknolojilerinin tekstil üretimine uygulandığı nadir alanlar arasındadır. Tanımı Tekstil Enstitüsü tarafından yayınlanan Textile Terms And Definitions adlı yayında yapılmıştır. Kendi içinde on iki ana gruba ayrılan bu kategoriyi anlayabilmek için teknik tekstil nedir sorusunu yanıtlandırmakta fayda var.
Teknik Tekstil Nedir?
Bir tekstil ürünü dekoratif veya estetik özellikleri değil de performans, dayanıklılık, iletkenlik gibi özellikler baz alınarak üretiliyorsa bu kategoriye girer. Bazı durumlarda hazır giyim ürünleri de teknik tekstil sınıfına girmekle birlikte, bu kategorizasyonun gerçekleşmesi için ürünün birtakım teknolojik özelliklerle donatılmış olması gerekir. Teknik tekstilin son zamanlarda gelişme gösteren bir sektör olduğunu söylemekte de fayda var. Günümüzde bu kategoride üretilen ürünlerin çoğu deneme aşamasında olup, önümüzde yıllarda piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Alman fuar organizatörü Messe Frankfurt tarafından yapılan teknik tekstil kategorizasyonu on iki ana başlığa ayrılmaktadır. Ancak endüstri, günümüzde teknik tekstilin savunma sanayiyle birlikte en yaygın kullanıldığı alan olarak kabul edilmektedir.
Teknik Tekstilin Endüstriyel Alanda Kullanılması
İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri giyimdir. Özellikle fiziksel güç kullanılan işlerde, vücudu koruyacak, sert zeminlerle ve tehlikeli maddelerle temas hâlinde zarar görmesini önleyecek kıyafetlerin kullanılması gerekir. Messe Frankfurt’un kategorizasyonunda bu alan Protech, yani Koruyucu Elbiseler başlığıyla gösterilmiştir. Bu kategorideki elbiseler, personelin korunması ve olası yaralanmaların önlenmesi için çeşitli teknik özellikler ile donatılmıştır.
Örnek vermek gerekirse, bazı iş kıyafetleri ısı değişikliklerini algılayarak vücuda ortam ısısına göre sıcaklık ya da serinlik verebilmektedir. Aynı zamanda tansiyon, kalp atışı ve nabız gibi göstergeleri ölçebilen ürünler de bulunmaktadır. Çelikten on beş kat daha dayanıklı bir yapıya sahip olan elyaf teknik tekstil ürünleri sert yüzeylerle temas sonucunda gerçekleşen yaralanmaları önledikleri için ağır sanayide kullanılmaya uygundur.
Sonuç olarak teknik tekstil kategorisindeki ürünler, personelin işyerinde gerçekleşecek olası kazalardan korunmasını sağlar. İşyerinizde güvenlik sağlayacak yüksek donanımlı kıyafetler için Cation İş Elbisesi firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.
Bize Ulaşın
Cation olarak özel güvenlik iş elbisesi ihtiyacınıza yönelik her bilgiyi biliyor sizlere kaliteli hizmet için söz veriyoruz. Özel güvenlik personel iş elbiseleri ile ilgili olarak bilgi almak veya ihtiyaç duyduğunuz her şey için info@cationiselbisesi.com adresine mail atabilirsiniz, +90 212 554 83 31 nolu telefonumuzu arayabilir veya iletişim sayfamızdan bizimle irtibat kurabilirsiniz.